Trwa ładowanie...

Kasza manna – właściwości, wartości odżywcze i kalorie, przepis

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 23.05.2024 15:43
Kasza manna to rodzaj kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma delikatny, łagodny smak.
Kasza manna to rodzaj kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma delikatny, łagodny smak. (Adobe Stock)

Kasza manna to popularny i uniwersalny produkt spożywczy wykorzystywany do przygotowywania różnych dań, tak słodkich, jak i wytrawnych. Jest pożywna i lekkostrawna, a i bogata w węglowodany. Jak ją gotować i jeść? Z czym podawać? Czy jest kaloryczna i zdrowa?

spis treści

1. Co to jest kasza manna?

Kasza manna to rodzaj kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest drobna i biała, z żółtawym odcieniem. Ma delikatny, łagodny smak. Otrzymuje się ją poprzez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę.

W sklepach można kupić klasyczną kaszę mannę oraz kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Dostępna jest także kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa (z pszenicy orkisz) oraz kasza manna orkiszowa razowa. Czas jej przechowywania od chwili wyprodukowania wynosi pięć miesięcy.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Kasza manna – zastosowanie w kuchni

Kasza manna znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do gotowania różnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych.

Z kaszy manny można przygotować:

  • samodzielną potrawę np. kaszę manną z sokiem,
  • zupy, to np. zupa mleczna czy krupnik. Kasza manna traktowana jest jako zagęstnik do zup, a krojona w kostkę może zastępować makaron (np., w rosole czy zupie pomidorowej),
  • kleik, kisiel mleczny, leguminę,
  • deser, np. ciasto z kaszy manny czy budyń z kaszy manny,
  • pieczywo.

Dodaje się ją na przykład do ciasta na chleb lub pizzę, aby poprawić teksturę, Bywa stosowana zamiennie z bułką tartą do posypywania formy do pieczenia ciasta. Dodaje się ją do kotletów, pasztetów czy klusek jako środek zagęszczający.

Popularne są także kaszki dla dzieci, rekonwalescentów osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, ponieważ kasza manna jest lekkostrawna i łatwa do przygotowania. Uwaga! Kasza manna zawiera dużą ilość skrobi i gluten. Nie jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

3. Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 50,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,44 g białka,
  • 10,52 g węglowodanów,
  • 0,03 g cukrów,
  • 0,50 g błonnika.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) ma w 100 g 0,21 g tłuszczów, w tym:

  • 0,03 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,11 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

4. Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) – jakie ma witaminy?

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,02 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,52 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,07 mg witaminy B5,
  • 0,01 mg witaminy B6,
  • 12,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

5. Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) ma w sobie:

  • 87,0 mg wapnia,
  • 3,74 mg żelaza,
  • 5,00 mg magnezu,
  • 15,00 mg fosforu,
  • 16,00 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 6,00 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0 mg manganu i 2,80 µg selenu.

6. Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 251 g (240 ml, 1 porcja)
Wartość energetyczna 50,0 kcal 126 kcal
Białko 1,44 g 3,61 g
Węglowodany 10,52 g 26,4 g
Cukier 0,03 g 0,08 g
Błonnik 0,50 g 1,26 g
Tłuszcz 0,21 g 0,53 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,11 g 0,29 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

7. Kasza manna - przepis

Jak przygotować kaszę manną na mleku? To bardzo proste. Potrzebne są takie składniki jak:

  • szklanka mleka lub napoju roślinnego, to jest mleka migdałowego, mleka kokosowego, mleka sojowego czy mleka owsianego (wówczas jest odpowiednia dla osób na diecie roślinnej, to jest wegan). Popularna jest także kasza manna na wodzie,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru, ksylitolu, stewii czy erytrolu.

Podgrzej mleko w garnku, dodając szczyptę soli. Gdy mleko zacznie się gotować, stopniowo wsypuj kaszę manną, nieustannie energicznie mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.

Gotuj kaszę z mlekiem na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż zgęstnieje. Na końcu możesz dodać cukier do smaku. Szybsza opcją przygotowania posiłku jest kasza manna błyskawiczna.

Kasza manna na mleku - proporcje

Zazwyczaj na szklankę płynu wsypuje się 2 łyżki kaszy. Kasza manna na mleku rzadka, półpłynna wymaga dodania 1 łyżkę kaszy.

8. Jak podawać kaszę manną?

Jak można urozmaicić podstawowy przepis na kaszkę mannę? Kasza manna może być podawana z różnymi dodatkami takimi jak na przykład owoce, dżemy, miód czy orzechy, także sosy owocowe czy syropy. Dzięki temu jest smacznym i pożywnym śniadaniem lub deserem.

Do kaszy manny można dodać:

  • świeże owoce - plasterki banana, kawałki jabłka, truskawki, maliny, jagody czy mango, starta skórka z cytryny lub pomarańczy,
  • suszone owoce, takie jak rodzynki, morele, śliwki czy żurawina,
  • kakao, starta czekolada, krem kokosowy, krem czekoladowy,
  • orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca lub pestki dyni,
  • nasiona chia lub siemię lniane,
  • syrop klonowy, miód, karmel, czekolada, masło orzechowe (wystarczy ją polać w miseczce czy na talerzu), słodki sos, konfitura, syrop,
  • przyprawy, takie jak cynamon, wanilia, kardamon, gałka muszkatołowa lub imbir,

Ugotowaną kaszę manną można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, cynamonem i zapiec w piekarniku (utworzy się chrupiąca warstwa wierzchnia).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze